Bitok à la Russe – ryska köttbullar

Namnet bitok hänger ihop med verbet för att slå, att hugga. Illustrationerna i den ryska kokbok där receptet hittades visar att man formade en lång rulle av köttfärsen på arbetsbordet. Sedan höggs den i fingerlånga bitar.

Samma rätt kan varieras med olika såser och viss variation i köttbullesmeten.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 1-2 skivor dagsgammalt bröd (helst vitt)
    • Vill man ha mjukare och saftigare köttbullar blandar man i mer bröd.
  • 1 dl mjölk
  • 2-3 msk ströbröd
  • 1 äggula
  • ¾ gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk salt
  • Vitpeppar, grovmalen
  • 1 dl saltgurka, hackad
  • Ev. ½ krm muskot, riven
  • Fett till stekning
  • Sås:
    • 2 ½ dl vatten (eller köttbuljong)
    • 2 dl crème frâiche
    • Några stänk vitvinsvinäger
    • 2 hackade saltgurkor + lite spad från burken
    • 2-3 msk hackad dill

Gör så här:

  1. Kantskär brödet, skär det i mindre bitar och lägg det i blöt i mjölken med ströbrödet 10 minuter.
  2. Rör i äggulan och blanda väl med färsen (går fint i matberedare).
  3. Stek eventuellt löken och vitlöken lite innan den blandas i färsen. Blanda färsen med lök och vitlök.
  4. Krydda med salt och peppar. Rör till sist i lite finhackad saltgurka och forma till ca 12 st tillplattade bullar.
  5. Bryn köttbullarna i matfett i en traktörpanna. Ta upp dem, håll dem varma på ett fat under folie och häll sedan vatten eller buljong i pannan.
  6. Koka upp och vispa i crème frâiche, smaksätt med lite vinäger för en frisk och syrlig smak och blanda i hackad saltgurka. Smaksätt också med lite gurkspad och rör till sist i dillen. Lägg i köttbullarna och servera med kokt potatis.