Kvass (квас) – rysk svagdricka

Kvass (квас) är olika, syrliga drycker, med lång tradition i både Ryssland och andra länder i Östeuropa. Oftast avser man brödkvass, en blandning av malt och rågmjöl – alternativt socker och gammalt rågbröd – som dränks i vatten och ställts att stå för att det hela ska börja jäsa.

Brödkvass

Ingredienser (8 portioner):

  • 500 g rågbröd
  • 200 g strösocker
  • ½ paket jäst
  • 4 liter vatten, nykokt
  • 2 dl russin
  • Valfri smaksättning:
    • Några mynta- och vinbärsblad (tillsätt efter första silningen)
    • 100 gram riven pepparrot och 100 gram honung (tillsätt efter första silningen)
    • 1 citron (några skivor kan läggas med brödet i vattnet; saft kan tillsättas vid behag när kvassen är färdig)

Gör så här:

  1. Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugn tills det blivit krispigt och brunt (inte bränt, men gärna så nära som möjligt).
  2. Lägg brödet i en stor skål eller kastrull och häll över nykokt vatten. Låt svalna i 3-4 timmar.
  3. Sila av och tillsätt strösocker, jäst och valfri smaksättning i vätskan. Rör om ordentligt.
  4. Låt stå på ett varmt ställe (men ej i direkt solljus) i 10-12 timmar, sila sedan av på nytt genom en ostduk eller kaffefilter och tappa upp på flaskor med ilagda russin.
  5. Tillslut flaskorna och ställ i kylskåp i 3-4 dagar, varpå kvassen är färdig.
    • Alkoholhalten är normalt inte högre än 1,5 %. Ju längre kvassen står, desto mer av sockret omvandlas till alkohol av jästen. Då blir drycken surare och får högre alkoholhalt. Processen sker långsammare i kylskåp.
    • Håller drygt 1 vecka i kylskåp.