Rödvinssås

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • Ett par kvistar timjan
  • Ca 2-3 msk koncentrerad oxfond (eller kalvfond)
  • En liten skvätt vinäger (kan uteslutas)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör
  • 1-1 1/2 tsk majsstärkelse

Gör så här:

  1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs dem i lite smör i en sauteuse, traktörpanna eller en stekpanna tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
  2. Tillsätt under tiden tomatpurén i pannan och rör om den så att den rostas någon minut (man ska se att den tar färg).
  3. Tillsätt vin, lagerblad, timjan och fonden.
  4. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen reducera till drygt hälften, ca 20 minuter.
  5. Om kött har stekts strax innan eller under tiden, överför såsen till stekpannan efter stekning för att deglasera stekpannan och ta vara på smakerna som finns i den.
  6. Sila och mät upp såsen, det ska bli ca 2 dl (för 4 portioner). Späd med vatten om det är mindre mängd, låt sjuda ytterligare om det är mer. Häll tillbaka såsen i kastrullen.
  7. Redning (valfritt): Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp.
  8. Smaka av med salt, peppar och vinäger under tiden.
  9. Hit går det bra att förbereda dagen före, såsen blir bara godare om den får vila någon dag i kylen.
  10. När det är dags att servera, värm såsen och låt den sjuda någon minut. Blanka av såsen genom att klicka i lite smör (ca 2 msk). Vispa tills smöret har smält.