Varma kaffedrinkar (flera varianter)

Varma kaffedrinkar serveras gärna i glas försedda med öron att hålla i. Alternativt kan de serveras i glas på fot. Poängen är förstås att man inte ska bränna sig på glaset som blir varmt av kaffet. Glasen måste också klara av höga temperaturer och värmeväxlingar. I brist på annat går det även bra med en stor kaffekopp. Värm gärna glaset/koppen innan med lite hett vatten. Grädde och kaffe kan förberedas och förvaras i kyl respektive termos, t.ex. om du ska servera till många.

Irish coffee (grundrecept)

Den vanligaste och mest klassiska varma kaffedrinken.

Ingredienser:

  • 2 tsk farinsocker eller mörkt socker som rörsocker eller muscovadosocker
  • 4-6 cl whisky (orökig), förslagsvis Irländsk
  • 1,5-2 dl kaffe (gärna starkt)
  • 3 msk löst vispad grädde
  • Garnering – alternativ:
    • 1 krm kaffepulver (strö över)
    • 1 krm kakao (sikta över)
    • 1/2 tsk farinsocker/råsocker (strö över)
    • 1/2 tsk chokladströssel
    • Lite finriven mörk choklad

Gör så här:

  1. Brygg starkt kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
  2. Blanda socker och whisky i ett lämpligt glas (se ovan).
  3. Fyll på med varmt kaffe.
  4. Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att den bildar ett lock.
  5. Valfritt: garnera enligt ovan.

Kaffe Karlsson

Görs på samma sätt som Irish coffee, men med 2 cl kakao- kaffe- eller gräddlikör och 2 cl apelsinlikör istället för whisky.

Jamaicanskt kaffe

Görs på samma sätt som Irish coffee, men med 4 cl rom istället för whisky.

Kubanskt kaffe

örs på samma sätt som Irish coffee, men med 3 cl mörk rom och 1 cl chokladlikör istället för whisky.