Ugnsrostad blomkål och broccoli på plåt

Blomkål och broccoli får bli härligt mjuka och krispiga i ugn. Perfekt som bas i en sallad, tillbehör till middagen, eller grund i en krämig soppa.

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 blomkål (à ca 700 g)
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 2 gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor, krossade
  • Salt och peppar
  • 3 msk olja (eller 2 msk olja och 1 msk honung)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär blomkålen och broccolin i mindre bitar (även stammar). Spara blasten på blomkålen och lägg åt sidan. Skala och hacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  3. Lägg blomkål, broccoli och lök på en bakpappersklädd plåt och blanda med olja, vitlök, salt och peppar.
  4. Rosta i ugnen tills allt fått fin färg ca 15-20 minuter. Rör om efter halva tiden. Skär ner blomkålsbladen och tillsätt när det är 5 minuter kvar i ugnen. Salta.