Svampsås, -stuvning, -pasta och -soppa

Ingredienser (4 portioner):

  • 150 g torr svamp (t.ex. fjällskivling) eller 300 g blöt svamp (t.ex. kantareller, champinjoner)
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
    • En del av grädden kan ersättas med annan vätska, t.ex. mjölk eller vitt vin.
    • Tänk på att du kan behöva använda mer vetemjöl om du använder tunnare vätska än grädde.
  • Salt och peppar
  • 1 msk persilja, hackad
  • 120 g prosciutto

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök. Skär prosciutton i små bitar. Hacka persiljan.
  2. Stek svampen på hög värme i ca 5 min. Börja stek i torr panna. Tillsätt smör när svampen inte krymper mer. Torra svampar (sådana som inte behöver förvällas) kan stekas kortare.
  3. Lägg ned lök och vitlök i stekpannan och sänk värmen till medelhög. Låt fräsa ca 1 min.
  4. Strö mjöl över stekpannans innehåll och rör runt medan detta fräses ytterligare 1 minut.
  5. Tillsätt salt och peppar. Späd med vätskan lite i taget under omrörning.
  6. Låt sjuda 5-10 minuter. Sjud längre om du vill ha den tjockare (reducera). Späd med mer grädde, mjölk eller en skvätt vatten om den har blivit för tjock. Smaka av med salt och peppar.
  7. Pasta: Koka pastan så att den är färdigkokt och avrunnen när svampsåsen/-stuvningen är klar.
  8. Sås/pasta: montera såsen med en smörklick som rörs ned lite åt gången (såsen får bara sjuda då, ej koka).
  9. Rör ner persilja, prosciutto och kokt pasta.
  10. Servera!
Så här ser stuvningen ut när persilja och prosciutto blandats ned i den.