Grönsaksragù – grönsaker i mustig tomatsås

Ett lättlagat, mångsidigt och smart recept. Kan varieras på många sätt men grunden är huvudsakligen krossade tomater samt gul lök, helst dock med åtminstone en komplett soffritto (lök, morot och selleri) eller liknande klassisk kombination av aromatiska grönsaker. Många olika grönsaker kan ingå och olika kött kan komplettera rätten till en varmrätt. Den går också bra att servera helt vegetabilisk, förslagsvis som sidorätt/tillbehör. Om man mixar en vegetabilisk variant blir det en god tomatsås.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 små morötter (eller 1 stor)
  • 2 stjälkar selleri
  • 1-2 st paprika, hackad
  • 2-4 klyftor vitlök, finhackad
  • 1/2-1 st chili (välj styrka efter smak)
  • 1 paket krossade tomater
  • Ev. 1 msk kycklingfond
  • Förslag på fler grönsaker/vegetabilier:
    • 100 g broccoli, i små floretter eller skalad och skivad stjälk
    • 1/2 dl nötter, hackade (bör rostas, t.ex. i stekpannan tidigt under tillagningen)
  • Förslag på kött/kyckling:
    • Tillagat kycklingkött, delat i små bitar
    • Fläskkarré tillagat som ”pulled pork”, delat i små bitar
    • Korv (gärna kryddkorv), skivad och brynt
    • Brynt köttfärs

Gör så här:

  1. (Förbered ev. kött/kyckling som ska blandas ner i ragun i förväg. Tillaga det och skär den i lagom stora bitar så att det bara behöver blandas ner i ragun mot slutet.)
  2. Förbered lök och andra grönsaker som ska stekas tillsammans. Lägg vitlök och andra lättbrända ingredienser för sig.
  3. Stek löken och de andra ingredienserna på hög värme i olja.
  4. Sänk värmen och gör en ”lucka” i mitten av pannan där du lägger en stor klick smör och vitlöken. Rör då och då runt i vitlöken medan den steks ett par minuter.
  5. Tillsätt tomaterna och blanda allt.
  6. När det börjar koka, sänk temperaturen så att ragun bara puttrar, gärna under lock. Låt koka tills grönsakerna är lagom mjuka (morötterna brukar ta längst tid).
  7. Blanda ned ev. på förhand tillagat kött/kyckling vid valfri tidpunkt beroende på hur länge det ska kokas med. Kokar det med länge ger det mer smak till ragun, men blir också mer sönderfallande.
  8. Salta, peppra och smaka av.
  9. Servera med pasta.