Grönsaksbiffar med ost – stekta biffar gjorda av valfria grönsaker

Ett grundrecept som kan innehålla flera olika grönsaker. Kan göras på zucchini, morot, en blandning av dessa två eller med flera andra grönsaker enligt nedan.

Ingredienser (8-10 biffar av normalstorlek, ca 1 dl smet/biff):

  • 200 g ost, riven
  • Grönsaker (välj ett alternativ):
    • 300 g zucchini och/eller morötter, rivna
      • Upp till 1/3 av zucchinin kan ersättas med samma vikt förvällda och finstrimlade blad av spenat, grönkål eller liknande bladgrönsaker.
      • Upp till hälften av morötterna kan ersättas med samma vikt riven rödbeta, palsternacka eller potatis (efter smak kan den vara rå, delvis kokt eller mikrad; man kan picka hål på potatisen, mikra den ca 5 minuter, dela och gröpa ur för att snabbt få den mjukare).
    • 400 g blomkål eller broccoli, finhackad
    • 400 g vitkål, fint strimlad
    • Man kan därutöver ersätta upp till 1/4 av grönsaksvikten med i stort sett vilka grönsaker som helst i små mängder, antingen rivna, finhackade, finstrimlade eller mosade.
  • 2 ägg
  • 1(-2) dl ströbröd
    • Börja med 1 dl. Tillsätt upp till 1 dl ströbröd ytterligare om smeten är för lös efter att den har vilat.
  • Ev. 1 msk potatismjöl eller vetemjöl (ger torrare och fastare biffar med risk att det blir för torrt)
  • 1 gul lök, hackad
  • Ev. 1-2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1/2-1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Ev. valfria kryddor, förslagsvis något av följande alternativ:
    • Färska örter: 1-2 msk hackad färsk persilja, basilika och eller gräslök
    • Kryddblandning: 1½ krm gurkmeja, 1 tsk curry, 1 tsk paprikapulver

Gör så här:

  1. Zucchini:
    • Skölj zucchinin och riv upp den grovt på en tallrik.
    • Strö över salt och låt det stå 5-10 minuter.
  2. Broccoli:
    • Koka upp saltat vatten i en stor kastrull och tillsätt broccolin/blomkålen.
    • Låt koka i några minuter tills den blir lite mjuk (den ska inte vara för mjuk).
    • Häll av vattnet ordentligt och finhacka eller mosa med en potatispress (det ska bli små bitar, inte en puré).
    • Lägg i en bunke.
  3. Vitkål:
    • Strimla vitkålen tunt (gärna på mandolin) och koka den i vatten i ca 8 minuter.
    • Låt kålen rinna av i durkslag och pressa ur så mycket som möjligt av vattnet.
  4. Morot, palsternacka eller rödbetor:
    • Riv grovt.
  5. Bladgrönsaker:
    • Finstrimla färska eller tinade och urvattnade bladgrönsaker.
  6. Riv ner osten i en bunke.
  7. Krama ur vätskan ur grönsakerna ordentligt (det behöver man göra för kokta grönsaker och för grönsaker med stor andel vätska från början, t.ex. zucchini; men det blir lite bättre om man gör det även för andra grönsaker).
  8. Blanda ned grönsakerna i bunken med osten.
  9. Knäck äggen i bunken. Blanda ner lök, ströbröd och ev. övriga ingredienser. Smaka av med peppar och salt.
  10. Låt smeten stå ca 15 minuter. Tillsätt upp till 1 dl ströbröd ytterligare om smeten är för lös.
  11. Forma till biffar och stek dem klara i lite smör i en het stekpanna.
Tillagning av en sats vardera av zucchinibiffar och morotsbiffar, båda med halloumi.