Sockerglasyr – enkel icing (flera smaksättningar)

Hälls eller ringlas över bakverk, alternativt doppas bakverk i glasyren. Man kan därefter strö över eller åter igen doppa bakverket i t.ex. strössel, kokos eller hackade nötter.

Glasyr förväxlas ofta med kristyr som är en fastare variant.

Ingredienser:

  • 2 dl florsocker
  • 1,5 msk vatten
  • 1 krm citronsaft eller ättika (kan uteslutas)
  • Smaksättning:
    • Vaniljglasyr: 1 tsk vaniljsocker
    • Chokladglasyr: 1 msk kakao + 50 g smält smör [mina höftade mängder; justera senare vid behov]
    • Mintglasyr: några droppar pepparmintarom
    • Citrusglasyr: finrivet skal av citron, lime eller apelsin.

Gör så här:

  1. Blanda florsocker med vatten samt citronsaft eller ättika i en bunke till en jämn glasyr.
    • Späd med vatten för en lösare glasyr.
    • Tillsätt florsocker för en fastare glasyr.
  2. Sockerglasyren är klar att använda. Tänk på att kakor och bakverk helst ska ha svalnat före applicering. Låt glasyren stelna i 30 minuter.
  3. Om den inte ska användas direkt:
    • Förvara övertäckt så den inte torkar.
    • Rör ihop igen precis innan användning.