Skagenröra och toast skagen

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 300 g räkor med skal (eller ca 200 g skalade kräftstjärtar, för dem som inte vill äta räkor)
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • ½ msk riven pepparrot (eller ca 1/4 tsk dijonsenap)
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk crème fraiche
  • Ev. ½ rödlök, finhackad
  • Ev. en liten bunt gräslök, finskuren

Gör så här:

  1. Skala räkorna (eller kräftstjärtarna) och hacka dem grovt.
    • När du skalar räkorna, spara den lilla delen med smöret i räkan, för det är den som enligt Leif Mannerström ger toast skagen sin goda smak.
  2. Blanda räkor, dill, pepparrot, majonnäs och crème fraiche.
  3. Servera skagenröran på kantskuret rostat bröd eller i krustader.
    • Rosta helst brödet så här (istället för i brödrost): Stek brödet i rikligt med smör, vänd skivan ett par gånger tills den är riktigt frasig. Låt brödskivan rinna av på en bit hushållspapper.
  4. Vanliga tillbehör till en toast skagen är löjrom, dill, citron. En variant är att lägga ett salladsblad mellan brödet och röran.