Gravlaxsås (hovmästarsås)

Klassisk till gravad lax och kokt potatis. På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås.

En variant av såsen är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret i början samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande sås.

Ingredienser:

  • 4 msk vanlig svensk senap (tar du sötstark senap kan du minska mängden socker något då senapen är söt i sig)
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,5 msk socker
  • 2 msk vinäger (vit)
  • 2 dl matolja (förslagsvis rapsolja)
  • 1 dl dill, hackad

Gör så här:

  1. Hacka dillen.
  2. Mosa ihop socker och dill i en skål (eller i en mortel) så att sockret löser sig med dillen till en röra.
  3. Tillsätt senap och vinäger. Rör.
  4. Droppa i olja sakta lite i taget i början och rör kraftigt.
  5. Tillsätt resten i liten men jämn stråle under omrörning.
  6. Smaka av hovmästarsåsen med salt och vitpeppar samt ev. vinäger, dill och socker.