Rub och paste (kryddblandning; flera varianter)

Rub (eller spice rub) är en kryddblandning som gnuggas in i rå mat innan maten tillagas, vanligen grillas. Ruben bildar ett täcke över maten. Maten kan marinera i ruben en tid eller tillagas direkt efter ingnuggningen. Kryddorna är vanligtvis grovmalda. En enkel form av rub är att gnida in kött grovmald svartpeppar som i pepparstek (steak au poivre).

Rub kan också innehålla örter, krossad vitlök eller olja för att få en paste. Ruben kan lämnas kvar på maten under tillagningen eller torkas bort.

Rub till fläskkött, fågel och grönsaker

Söt rub med toner av kanel och lite hetta.

2:2:2:2 salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver
1:1 socker, kanel
0,5 paprikapulver

Rub till nötkött (från stek till burgare) som även är bra till fläskkött och fågel

Grov rub med bitar av vitlök, gul lök och paprika.

Rub till skaldjur som även är bra till fläskkött och fågel

Kryddig rub med citrus.