Rågbröd (bullar eller limpa på rågsikt)

Ingredienser (30 bullar eller 2 limpor):

  • 5 dl vatten
  • 50g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1/4 dl olja
  • ½ dl sirap
  • 1 msk mortlad fänkål och anis
  • Ca 1 kg rågsikt
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt salt, olja, sirap, kryddor och så pass mycket rågsikt så att du får en smidig deg.
  3. Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  4. Knåda igenom degen med lite mer rågsikt om det behövs. Dela i ca 30 bitar och rulla till bullar, eller dela i två delar formas till limpor som du lägger i formar och naggar. Låt jäsa i 30 minuter.
  5. Pensla brödet med ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 C ca 10 minuter, limporna i nedre delen av ugnen i 200 C i ca 40 minuter eller tills bröden får en temperatur på 98C.
  6. Låt svalna på galler.