Rödbetssallad

Rödbetssallad är ett klassiskt tillbehör på julbordet. Passar även till kall rostbiff, skinka, korv eller fisk.

Receptet anpassas lite beroende på om man gör den på färska rödbetor eller inlagda, eftersom inlagda rödbetor har betydande syra. Använder man färska rödbetor behöver man därför tillsätta syra på annat sätt, t.ex. med andra inlagda grönsaker, för att få rätt syra. Det är också vanligt att man använder ett äpple (sötman som balanserar det sura) och/eller pepparrot i rödbetssallad, men jag har valt att inte använda dessa här.

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • 0,5 kg färska rödbetor eller 0,5 kg inlagda rödbetor
  • Om färska rödbetor används: 1/2-1 dl inlagd gurka, finhackad
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2-1 rödlök, finhackad (eller 2-4 krm lökpulver)
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 krm salt (och ev. mer för avsmakning)
  • 1 krm svartpeppar (och ev. mer för avsmakning)

Gör så här (förbered färska rödbetor):

  1. Koka rödbetorna med skal och allt.
  2. Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter.
  3. Stick med en provsticka eller kniv – de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
  4. Häll av vattnet och spola rödbetorna i kallt vatten tills du kan ta i dem. De får gärna ännu vara varma om du ska servera dem direkt. Annars kan du spola dem kalla.
  5. Skär bort topp och botten samt eventuella fula märken i skalet med skalkniv. Skrapa eller dra bort skalet. Skölj rena i vatten. Använd diskhandskar om du ej vill bli röd på händerna.

Gör så här (salladen; fortsätt här när du kokat rödbetorna, eller börja här om du har inlagda rödbetor):

  1. Tärna rödbetorna smått, ca 0,5×0,5 cm. Gör likadant med ev. andra inlagda grönsaker.
  2. Blanda crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, rödlök (eller lökpulver) samt salt och peppar i en skål.
  3. Blanda ner rödbetorna i skålen.
  4. Smaka av, men tänk på att det tar en stund innan ändringarna riktigt får genomslag i ”röran”.
  5. Låt stå svalt i minst en timme före servering.