Räksmörgås (räkmacka)

En matig smörgås som passar särskilt bra på våren och sommaren. Den kan ätas som fika, lunch eller förrätt. Självklart kan man göra massor av variationer på samma tema, men det här receptet ger en bra grund.

Ingredienser (4 portioner; ger 2 brödskivor per person, men till fika och förrätt kan hälften räcka):

  • 8 skivor formbröd, gärna surdeg eller något mörkare
  • Bordssmör
  • 4-8 st sallatsblad
  • 6 st ägg
  • 8 cm gurka
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 kg kokta räkor med skal
  • Dill, färsk
  • Citron, 4 klyftor eller 4 skivor

Gör så här:

  1. Skala räkorna.
  2. Koka äggen hårdkokta. Skala och skiva dem.
  3. Rör ihop majonnäs med dijonsenap.
  4. Skiva gurkan.
  5. Ta 2 st bröd per person. Rosta ev. bröden. Bred smör på brödskivorna.
  6. Fördela salladen på smörgåsarna.
  7. Lägg på de skivade äggen, 1½ ägg per person, samt gurka.
  8. Salta och peppra lite samt klicka ut önskad mängd dijonmajonnäs.
  9. Lägg på räkorna.
  10. Toppa med färsk dill.
  11. Servera med citronklyftor som man kan pressa över, alternativt en citronskiva som ställs på smörgåsen.