Pizzasallad

Ingredienser:

  • 500 g vitkål, strimlad (fryst eller blancherad)
    • Färsk vitkål som inte varit fryst eller blancherats är för hård för de flestas smak. Bättee då att mjuka upp genom att frysa och tina, eller blanchera, innan vitkålen används.
  • ½ dl äppelcidervinäger (eller en annan vinäger efter smak, förslagsvis vitvinsvinäger)
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 msk socker
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • Ev. fint strimlad inlagd paprika

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen (med en vass kökskniv, eller med strimlartillbehör i matberedare).
  2. Lägg vitkål och övriga ingredienser i en stor skål och blanda med händerna. Krama kålen ordentligt under processen.
  3. Låt salladen stå i kylskåpet i minst en timme innan servering, så att smakerna blandar sig jämnare i hela salladen.
  4. Vätskan kan hällas av. Då försvinner också ev. överflödig sälta (då har den redan fyllt sin funktion att ”salta ur” kålen, dvs. dragit ur vätska).