Piroger (grundrecept, varianter)

Piroger passar på buffé, till soppa, som lunch eller lätt middag samt att ta med på utflykt. Det är ett visst arbete med att baka piroger. Om man inte har någon rest av en gryta eller pyttipanna som man vill lägga i så får man göra en fyllning. Fyllningen behöver vara smakrik då brödet dämpar smaken.

Grundrecept

Ingredienser:

  • 50 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst)
  • 5 dl ljummen mjölk
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg (till degen)
  • 12-13 dl vetemjöl (blanda gärna till hälften ett mer proteinrikt vetemjöl)
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • Ägg (till pensling)
  • Fyllning – förslag:
    • Kryddad köttfärs (t.ex. tacokryddad köttfärs)
    • Strimlad skinka och ost
    • Valfri riven eller tärnad ost; lagrad ost, mozzarella, fetaost, getost, ädelost – allt funkar!
    • Oavsett fyllning, blanda gärna i riven/smulad ost – och strö riven ost över öppna piroger!

Gör så här:

  1. Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg.
  2. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten.
  3. Lägg upp degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 24 bullar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.
  4. Sluten pirog: Kavla ut varje degbulle till en rund platta med ca 15-16 cm i diameter. Lägg ca 1 dl fyllning på ena halvan av degplattan. Vik över den andra halvan ungefär kant i kant. Skär till kanten så att det inte blir så mycket överflödig deg utanför fyllningen. Pressa med gaffel längs kanten.
  5. Öppen pirog: Kavla ut varje degbulle till en något ovalär platta med ca 18 cm i diameter där den är längst. Lägg ca 1 dl fyllning i mitten av plattan. Platta ut fyllningen lite och vik degkanterna från sidorna in över fyllningen och nyp ihop kanterna som volanger.
  6. Värm ugnen till 200°C. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Pensla pirogerna med uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. 
  8. Funkar utmärkt att frysa in. Håller upp till 3 månader i frysen. De tinar snabbt på 1-2 timmar om du lägger ut dem på en tallrik. Kan sedan serveras kalla eller värmas på i ugnen eller mikron.