Pepparkakor (flera varianter)

Klassiska svenska pepparkakor

Ingredienser:

  • 600 g vetemjöl
  • 300 g strösocker
  • 250 g smör
  • 125 g vispgrädde
  • 125 g mörk sirap
  • 7 g bikarbonat
  • 7 g kanel, malen
  • 7 g ingefära, malen
  • 5 g nejlika, malen
  • 5 g pomerans, malen
  • 5 g kardemumma, malen
  • Vetemjöl, till utbakning

Gör så här:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Plasta in och låt vila minst 1 dygn, gärna 1 vecka eller längre så att smakerna utvecklas.
  2. Kavla ut tunt på mjölat bord. Stansa ut med valfria pepparkaksformar.
  3. Om det är mjöl kvar på pepparkakorna efter att de stansats ut, pensla dem med kallt kaffe innan gräddning så får du bort mjöl som inte går bort bara genom att borsta.
  4. Lyft över pepparkakorna på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 180 grader, ca 8-15 minuter, tiden beror på storlek.

Amerikanska pepparkakor

En fördel med detta recept är att degen inte behöver vila mer än någon timme. Man kan alltså göra pepparkakor från grunden men då äta dem samma dag! Det är också ett perfekt alternativ om man inte har tid eller ork till att kavla/forma vanliga pepparkakor. Till skillnad från klassiska, svenska pepparkakor innehåller de inte nejlika, kanel, kardemumma och pomerans, men väl ingefära – ginger, därav benämningen gingerbread!

Ingredienser:

  • 1 dl sirap
  • ½ dl vatten
  • 150 g smör
  • ½ msk bikarbonat
  • 1 msk ingefära, torkad
  • Citronskal från ½ citron
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • Ev. skållad mandel, en till varje kaka

Gör så här:

  1. Koka upp sirap och vatten.
  2. Ställ kastrullen åt sidan och lägg ner smöret. Låt smöret smälta och låt blandningen svalna.
  3. Blanda ner bikarbonat och kryddor.
  4. Häll mjölet i en bunke och häll över sirapsblandningen i bunken. Arbeta ihop en deg (den blir grynig).
  5. Töm ut degen och forma den till en korv.
  6. Lägg degkorven på en tallrik i frysen i någon timme eller några timmar i kylskåpet.
  7. Skär upp degkorven i jämntunna skivor och lägg på smörad plåt eller plåt med bakplåtspapper. Tryck ev. ner en skållad mandel per pepparkaka.
  8. Sätt ugnen på 175 grader (160 varmluftugn) och grädda pepparkakorna ca 8-10 minuter.
  9. Klart!