Mandel – beskrivning, produkter och användning

Mandel (Prunus amygdalus) är ett träd inom plommonsläktet och familjen rosväxter. Mandelträdet bildar stenfrukter, och inuti kärnan i frukten finns ett frö som är det som går under namnet mandel.

Sötmandel (P. amygdalus var. dulcis) kan ätas som den är med sitt tunna bruna hölje. Det är också vanligt att man skalar mandeln genom skållning. Enstaka mandlar bland sötmandlar kan vara bittermandlar. Detta eftersom bittermandelträd oftast finns på odlingarna, de påverkar pollineringen, och därmed skörden, positivt. Bittermandel smakar mycket obehagligt och man bör spotta ut den eftersom bittermandel är giftig.

Bittermandel (P. amygdalus var. amara) innehåller stora mängder av ämnen som bildar giftet vätecyanid. De bör därför inte ätas mer än i små mängder som krydda. Bittermandeln är en framodlad art och finns inte i vilt tillstånd. Bittermandel ser ut ungefär som sötmandel. Bittermandel ingår i recepten för flera klassiska bakverk som mazariner och mandelkubb. I recepten används så små mängder bittermandel att det inte är skadligt för hälsan att äta bakverken. Mängden vätecyanid minskar också vid gräddningen.

Bittermandelarom (= bittermandelolja) ersätter bittermandel vid bakning för att förstärka mandelsmak. Det framställs syntetiskt och innehåller inget vätecyanid.

Konvertering:

  • 1 krm bittermandelarom motsvarar ca 10 droppar bittermandelarom.
  • 1 krm bittermandelarom motsvarar ca 7 bittermandlar.

Skållad mandel

Ofta är det en fördel att man skållar mandeln. Det innebär att man skalar den genom att blöta upp skalet i kokhett vatten. Om man inte gör det kanske skalet ändå lossnar under tillagningen, och mandeln får en lite bittrare smak samt ser inte lika elegant ut.

Användningsförslag:

  • Skålla egen mandel och servera hela till glögg tillsammans med russin.
  • Mandarna kan också rostas, kanderas hela eller vändas i socker till brända mandlar.
  • Vidare kan de hackas, flagas/hyvlas till spån, eller malas och användas till toscasmet, mandelflarn, mandelkorgar eller garnering.
  • Man kan också mixa mandel med vatten till mandelmjölk eller smoothies.
  • Mandlar kan också malas till mandelmassa med socker, användas i bakverk samt tillsättas mald eller hackad i maträtter (bland annat i indisk mat för att reda maten).
  • Goda att hacka och ha i marmelad, bakverk med mera.

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i tillräcklig mängd för att täcka mandlarna.
  2. Häll i mandeln och skålla – koka dem 1 minut tills skalen börjar bubbla upp och lossna.
  3. Häll av de skållade mandlarna i ett durkslag och skölj kalla.
  4. Nu kan du pilla av skalet från mandlarna.
    • Ett knep som underlättar är att lägga upp mandlarna på en kökshandduk, sen vika ihop och gnugga sidorna mot varandra så lossar skalen lättare.
  5. Plocka bort alla skal. De skållade och skalade mandlarna är klara för användning!