Quiche Lorraine – ost- och fläskpaj med äggstanning

Quiche Lorraine är en tyskklingande fransk ost- och fläskpaj i form av mördegspaj med äggstanning. Det är vanligt att lägga till ingredienser efter smak, med grundreceptet med fläsk och ost som bas.

Ordet quiche kanske kommer från tyskans Kuche (”kaka”).

Ingredienser:

  • 200(-400) gram rökt sidfläsk eller rökt skinka, strimlad
    • Använd den större mängden om du inte lägger i så mycket annat en grunden.
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 dl riven ost (gärna lagrad sort)
  • 1 klick smör (för stekning)
  • Valfritt:
    • 2 klyftor vitlök och ½ tsk timjan (eller andra örtkryddor)
    • 250 gram kokt broccoli

Gör så här:

  1. (Gör pajskal och äggstanning enligt grundrecept och blanda ner en del av den rivna osten i äggstanningen.)
  2. Koka broccolin enligt paketet (ungefär 5 minuter i lättsaltat vatten, al dente).
  3. Strimla fläsket/skinkan och hacka löken. Fräsbåde lök och fläsk (behövs inte med rökt skinka) i lite smör.
  4. Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet. Häll över äggstanningen och toppa med resterande riven ost.
  5. Grädda mitt i ugn, ca 30 minuter till fin färg, 225 grader.