Fläskfilégryta (flera varianter)

Gryta som blir lika god med fläskytterfilé om grytan får koka längre så att köttet blir lagom mört.

Serveras med potatis, ris eller pasta.

Snabblagad fläskfilégryta

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 700 g fläskfilé (alternativt fläskytterfilé)
  • Smör (till stekning)
  • 2 stora gula lökar
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vetemjöl (eller 1 tsk majsstärkelse)
  • 3 krm peppar (kombinera gärna olika sorter)
  • 2 msk soja
  • Salt

Gör så här:

  1. Skala och grovhacka löken.
  2. Skär upp fläskfilén i bitar.
  3. Bryn köttet i omgångar och lägg dem åt sidan efter hand de bryns klart.
  4. Stek löken i stekpannan tills den blir mjuk och genomskinlig. Om du reder med vetemjöl, blanda ner den bland löken.
  5. Lägg tillbaka köttet i stekpannan. Häll på grädde och mjölk. Tillsätt även majsstärkelse, buljongtärning, peppar och soja. Blanda.
  6. Sjud allt i ca 20 minuter eller tills köttet är lagom mört.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Lyxig fläskfilégryta

Mycket smakrik och mustig gryta som de flesta tycker om.

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 700 g fläskfilé
  • 1-2 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 2-3 morötter
  • 250 gram färska champinjoner (använd även spadet i grytan om du tar konserverade champinjoner)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • Lite kinesisk soja
  • Salt och peppar
  • 3 dl grädde
  • Smör (till stekning)

Gör så här:

  1. Putsa och skiva köttet. Bryn i smör i en het stekpanna.
  2. Hacka lök, vitlök, morötter, champinjoner. Om du använder konserverade champinjoner häller du dem direkt i grytan. Rör ned mjölet bland allt i stekpannan. Tillsätt mer smör om det blir mjölklumpar. Tillsätt också tomatpurén i slutet av stektiden, rör om och låt den steka med en stund.
  3. Lägg kött och grönsaker i en lite större gryta och rör ner grädde och smaksättningar. Smaka av med lite soja. Låt allt småputtra i ca 20 minuter eller tills köttet är lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan.
    1. Med slow cooker: 4 timmar på low (skivorna blir mjuka men faller ej sönder som pulled pork), koka i buljongen och rör ner mejeriprodukterna och smaka av efter koktiden.