Örtagårdsstek

Klassisk stek som får ligga i en örtlag och dra till sig massor av goda smaker. Serveras kall med kokt potatis, sparris, sockerärter, tomater och örtsås.

Ingredienser:

  • 1½ kilo rostbiff, fransyska eller innanlår
  • Örtlag:
    • 1 liter vatten
    • 1 gul lök i klyftor
    • 2 krossade vitlöksklyftor
    • ½ dl salt
    • 1 msk krossade svart- eller hela vitpepparkorn
    • 3 msk torkade blandade örtkryddor, t ex timjan, dragon, oregano, körvel
    • 1 knippe persilja
    • 1 kruka färsk basilika eller timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. 
  2. Örtlag: Koka upp vattnet med lök, vitlök och kryddorna. Låt lagen kallna och blanda i persilja och basilika. 
  3. Lägg köttet i en ugnsform. Sätt i en köttermometer där steken är som tjockast. Tillaga i nedre delen av ugnen, tills termometern visar 60-65°, 1½-2 tim. 
  4. Lägg den varma steken att kallna i lagen. Täck över väl och ställ kallt 4-5 tim. Låt inte steken ligga längre än 4-5 tim i lagen.
  5. Ta upp och torka av steken. Vira in i folie och förvara i kylskåp tills den ska skäras upp och serveras om du vill förbereda rätten i god tid.
  6. Skär upp steken i ca 5 mm tjocka skivor.