Morotskaka

Morotskaka med olja och rikligt med glasyr för att den ska vara extra saftig. Det är gott att även ha saft från en halv citron i glasyren och finrivet citronskal på kakan.

Ingredienser (40 bitar):

  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl finrivna morötter
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 4 dl neutral olja
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 tsk salt
  • Glasyr:
    • 300 g cream cheese
    • 75 g rumsvarmt smör
    • 3 dl florsocker
    • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en plåt med kanter, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda morötter och citronsaft. Rör ner morötter och olja i äggblandningen.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma och salt och rör ner.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kallna helt.
  5. Vispa ihop ingredienserna till glasyren med elvisp och bred ut på kakan. Garnera ev. med apelsinskal.