Laxpudding

Som en potatisgratäng med rimmad eller gravad lax. Passar både till vardag och till fest. Servera med förslagsvis gröna ärtor och smält eller skirat smör.

Ingredienser:

  • 300-400 g rimmad eller gravad lax i skivor
  • 900 g potatis, kokt och skivad
  • 1 gul lök, tunt skivad
  • 1 knippe dill, hackad (ca 2-4 msk hackad dill)
  • 2 1/2 dl mjölk eller grädde (förslagsvis hälften av varje)
  • 2 ägg
  • Smör
  • Peppar
  • Salt

Gör så här:

  1. Koka potatisen och låt den svalna något.
  2. Dela löken i två halvor och skär den i tunna skivor. Skär potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Smöra en form och täck botten med potatis.
  4. Lägg ett lager lax över potatisen, därefter lök och hackad dill samt ett par tag med pepparkvarnen.
  5. Fortsätt att varva på detta vis ytterligare en gång och avsluta med potatis ovanpå allt. Överlappa gärna skivorna något eftersom de krymper under gräddningen.
  6. Vispa ägg med mjölk/grädde och lite salt. Häll blandningen i formen.
  7. Sprid ut smörklickar ovanpå allt. Man kan också strö över ytterligare dill för smak och garnering. Grädda mitt i ugnen på 200°C i 45-50 minuter.
Första lagren har lagts. Ett likadant lager lades sen ovanpå det, sen i sin tur ett sista skikt potatisskivor ovanpå det.

Laxpuddingen precis före gräddning.