Krutonger (rostade brödtärningar)

Används vanligen som topping på sallad eller soppa.

Ingredienser (4-6 portioner):

  • 4 skivor ljust torrt bröd, tärnat
  • Olivolja (kan uteslutas)
    • Vissa förespråkar att krutongerna tillagas utan olja, särskilt om de ska användas i soppa.
  • Ev. peppar, vitlök, örter etc.
  • Salt

Gör så här:

  1. Skär bort brödkanterna och skär brödet i mindre bitar, förslagsvis tärningar.
  2. Ugn eller spis:
    1. Alternativ i ugn:
      1. Sätt ugnen på 180C vanlig ugn.
      2. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper.
      3. Ringla över olivoljan. Blanda runt med händerna och strö över lite salt.
      4. Rosta i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Rör om då och då.
      5. Tillsätt ev. andra kryddor i slutet av stektiden.
    2. Alternativ på spis:
      1. Hetta upp olivolja i en stekpanna.
      2. Stek brödbitarna i olivoljan i ca 5 minuter eller tills de får lite färg och blir frasiga.
      3. Salta. Tillsätt ev. andra kryddor mot slutet av stektiden så att de får steka med ett par minuter.
  3. Låt svalna innan servering. Förvaras torrt.