Hoover stew – korv och makaroner-gryta

Denna budgetvänliga maträtt har sitt ursprung i USA under den stora depressionen. Grytan (eller soppan) är uppkallad efter dåvarande president Herbert Hoover. Grytan är anpassad för att vara mättande och näringsrik samtidigt som den är billig att laga. Den kan varieras på flera sätt efter de ingredienser som finns till hands, t.ex. att man använder fler eller andra grönsaker, eller rester av kött istället för korv.

I grundreceptet ingår inga kryddor och spadet från konservburkarna bidrar med smak till buljongen. Självklart kan man tillsätta en buljongtärning, valfria kryddor eller byta till en smakrik korv för att göra grytan godare.

Ingredienser (8 portioner):

  • Ca 450 g makaroner (inte snabbmakaroner)
  • Ca 900 g hackade tomater
  • Ca 450 g majs, konserverad med spadet
  • Ca 450 g cannellinibönor, konserverade med spadet (alternativt andra vita bönor, gärna stora)
  • Ca 400 g varmkorv, skivad
  • Vatten
  • Ev. 1 buljongtärning
  • Ev. salt och peppar
  • Ev. oregano
  • Ev. lökpulver och/eller vitlökspulver

Gör så här:

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Tillsätt pastan och koka den hälften så lång tid som anges på förpackningen.
  3. Häll av vattnet men skölj inte pastan. Ställ åt sidan.
  4. Häll tomater, majs (med spadet), bönor (med spadet) och korv i kastrullen. Blanda.
  5. Tillsätt de halvt tillagade makaronerna. Tillsätt ev. kryddor och ev. mer vätska vid behov. Blanda igen.
  6. Koka upp och låt sjuda tills pastan blivit lagom mjuk och grytan blivit uppvärmd.