Gryta på svarta bönor, tomat, kokosmjölk och grönkål

En lättlagad och god kikärtsgryta. Tillsätt bitar av kyckling, kött, fisk eller bacon så är grytan komplett och nyttig! Passar bra att servera med ris.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk ingefära, riven
  • 2 msk curry
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk sambal oelek eller chili
  • 1 st buljongtärning
  • 5 dl svarta bönor, kokta
  • 100 g grönkål, färsk eller fryst (tina grönkålen om du använder fryst)
  • 4 dl krossade tomater
  • 2 dl kokosmjölk

Gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Riv ingefäran fint.
  2. Stek i en stor panna på medelvärme i lite olja tills löken mjuknat, ca 3-5 min.
  3. Häll i curry, tomatpuré, sambal/chili och buljong. Fräs tillsammans med löken i ytterligare några minuter.
  4. Grovhacka grönkålen om den inte redan är i mindre bitar. Blanda i bönor och grönkål i pannan och stek ett par minuter innan du häller i de krossade tomaterna och kokosmjölken.
  5. Låt småputtra i ca 10-15 min.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.