Ugnspannkaka (grundrecept, varianter)

Grundreceptet kan varieras med oändligt många olika fyllningar, t.ex. för att göra en fläskpannkaka.

Det går utmärkt att göra fläskpannkaka på rester, t.ex. julskinka eller kassler. Det går bra att byta lite av köttet mot någon korv, men skär den då i lite mindre bitar så att inte smaken av den dominerar vissa tuggor.

Till fläskpannkaka passar söta och syrliga tillbehör, t.ex. rårörda lingon resp. pizzasallad.

Ingredienser:

  • Grundrecept:
    • 1 sats pannkakssmet (gärna utan salt i smeten om du använder salta ingredienser som bacon eller fetaost)
    • Ev. 1 tsk bakpulver eller något extra ägg/äggvita för en fluffigare ugnspannkaka.
  • Fyllningar:
    • Fläskpannkaka: ca 300 g fläskkött eller bacon
    • Bitar av grillad kyckling + tärnad fetaost och/eller strimlor av soltorkade tomater
    • Små bitar av korv (t.ex. varmkorv, kryddkorv eller falukorv)
    • Toppingar (behöver vara ganska lätta/utbredda för att inte sjunka ner i smeten):
    • Tunna äppelskivor (äpple passar bra till fläsk)
    • Riven ost, gärna smakrik lagrad ost

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform, 20×30 cm (för 4 port).
  2. Förbered valfri fyllning, t.ex. skär fläsket i små tärningar/bitar.
  3. Sprid ut fläsket på formens botten och låt det tillagas under tiden som ugnen värms upp.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Ställ in formen i ugnen.
  5. Gör en sats pannkakssmet (se separat recept) medan ugnen värms.
  6. När ugnen är varm, ta ut formen och häll smeten över fläsktärningarna.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min eller tills pannkakan har en fin, brun yta.
  8. Serveras med lingonsylt.
Ugnspannkaka med fetaost, rökt skinka, soltorkade tomater och basilika.