Bärsås

Söt och lite syrlig sås som passar till diverse desserter såsom panna cotta, glass osv.

Ingredienser:

  • 250 g frysta bär (t.ex. hallon, jordgubbar, blåbär, björnbär)
  • 50 gram strösocker
  • 2 msk vatten
  • Ev. 1 tsk potatismjöl
  • Ev. vinäger

Gör så här:

  1. Ansa bären och dela större bär i mindre bitar (så att de kokas färdigt snabbare).
  2. Lägg i en kastrull. Tillsätt strösocker och vatten.
  3. Låt koka under omrörning medan bären avger sin saft och mjuknar. Det bör inta ta mer än 5 minuter.
  4. Mixa till en slät sås.
  5. Smaka av med mer socker (för att balansera syra) och ev. vinäger (för att balansera sötma).
  6. Ta från värmen och red ev. med potatismjöl utrört i kallt vatten. Ge ett hastigt uppkok.
  7. Servera varm eller sval beroende på dessert.