Fajitas med egen fajitakrydda

Fajitas kommer från tex-mexköket och lagas på kyckling eller nötkött och oftast med paprika och lök utöver en karakteristisk kryddning. Blanda en hemgjord fajitakryddmix. Den blir billigare, du slipper onödiga tillsatser och den är sockerfri. Passande tillbehör är salsa, riven ost, guacamole, crème fraiche/gräddfil. Lyxigt blir det om man också serverar med grovt hackad färsk koriander samt limeklyftor.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500-600 g kyckling, ca 4 kycklingfiléer
  • Fajitakryddmix (1 sats räcker till ca 500-600 g kyckling)
    • 1 msk oregano
    • 1 msk spiskummin
    • 1 msk paprika
    • ½-1 tsk cayennepeppar (kan bytas ut mot chilipeppar; variera mängden beroende på om du vill ha en mildare eller en het krydda)
    • 1 tsk koriander
    • 1 tsk gurkmeja
    • 1 tsk vitlökspulver
    • 1 tsk rosmarin
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk socker
    • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda kryddorna.
  2. Strimla paprika och hacka lök fint.
  3. Strimla kycklingen och fräs i en stekpanna med tills kycklingen fått fin färg, cirka 4–5 minuter.
  4. Tillsätt kryddblandningen i stekpannan. Rör om väl i pannan så att alla kryddorna blandar sig väl.
  5. Tillsätt paprika och lök i stekpannan tillsammans med vattnet.
  6. Låt koka i 5-10 minuter tills det mesta av vattnet har ångat bort. Koka några minuter under lock om du vill ha mjukare paprika.
  7. Fördela fajitakycklingen och valfria tillbehör i ett tortillabröd, eller servera på annat vis med tortillabröd eller i tacoskal.