Choucroute garnie – surkålspanna med fläsk och korv (flera varianter)

En rätt från Elsass med surkål, korv och andra charkvaror samt ofta potatis. Rustik och relativt billig rätt där man kan använda olika rester. Det franska namnet ”choucroute” är förstås en förvanskning av tyska sauerkraut (surkål). Rätten är lik den tyska Schlachteplatte samt den schweiziska Berner platte.

Enkel choucroute till vardags

En enkel variant av choucroute.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 burk surkål (400 g)
  • 1 gul lök
  • 6 potatisar
  • 8 skivor rimmat stekfläsk och/eller korv hel eller i bitar
  • ½ tsk kummin
  • ½ tsk svartpeppar
  • Smör

Gör så här:

  1. Hacka löken ganska fint och skala och skär potatisen i tjocka skivor.
  2. Fräs löken på medelvärme ett par minuter så att den mjuknar lite.
  3. Slå på surkålen och de mortlade kryddorna och blanda runt.
  4. Ta av från värmen. Lägg potatisen ovanpå kålen och bred sist ut fläskskivorna/korven på toppen.
  5. Slå på 2 dl vatten, lägg på locket och sjud på låg värme i minst 45 minuter.

Choucroute garnie – en mer autentisk surkålspanna

Ett desto mer autentiskt men något mer tidskrävande recept.

Ingredienser (4 portioner):

  • 280 g bacon (2 paket) eller sidfläsk (eller blanda)
    • Såväl rimmat som rökt sidfläsk passar bra.
    • Rester av kokt fläsklägg kan också blandas i.
  • 250 g korv (välj en eller flera goda, kryddiga korvar, t.ex. bratwurst)
  • 2 tsk smör
  • 400-500 g surkål (eller blandat surkål och färsk, strimlad vitkål)
  • 1 dl torrt vitt vin (såsom Riesling) eller buljong
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • 1 lagerblad (plocka upp före servering)
  • Ev. andra kryddor, t.ex.
    • 5 svartpepparkorn, malda
    • 4 kryddnejlikor, hela
    • 1 tsk kummin, mortlad
    • 1 kvist timjan, hel (plocka upp före servering)
    • 5 enbär, hela
  • 4 stora potatisar (kan uteslutas)
  • Senap (till servering)

Gör så här:

  1. Hacka löken grovt och vitlöken fint.
  2. Strimla baconet. Lägg det i kall panna (använd gärna traktörpanna; eller en gryta om du dubblar satsen), hetta upp och stek i sitt eget fett. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Stek lök, vitlök och tärnat fläsk i ister eller smör tills löken blir genomskinlig.
  4. Lägg surkålen över de andra ingredienserna i pannan. Tillsätt lagerblad och ev. andra kryddor. Häll på vin eller buljong. Värm upp.
  5. Skär korven i skivor och stek dem i smör i en annan panna. Lägg ner korvskivorna med resten i traktörpannan/grytan.
  6. Koka under lock i 1-2 timmar. Skala potatisen medan allt kokar. Lägg ned de skalade potatisarna i traktörpannan/grytan att koka med de sista 20-30 minuterna.
  7. Servera med senap som tillbehör vid sidan av.