Fryst cheesecake

Fryst cheesecake. Kan därmed förberedas lååångt i förväg och förvaras i frysen tills den skall serveras.

Ingredienser:

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 10 st digestivekex
  • Ev. 1 st citron

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastigheten.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lagom fast, som om den skulle serveras som tillbehör.
  5. Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, torra, fettfria vispar) med elvisp. Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.
  7. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
  8. Om du vill ha citronsmak: blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten.
  9. Krossa kexen. Man kan använd mortel, händerna, sked eller gaffel. Det kan underlätta om kexen läggs i en plastpåse innan de krossas.
  10. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbara kanter (springform).
  11. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt. Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
  12. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
  13. Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
  14. Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du försöker ta bort kanterna för tidigt efter att cheesecaken har tagits fram kan delar av den sittas fast i kanterna på formen och slitas loss.