Vita bönor i tomatsås

Vita bönor med tomatsås passar till salt/fet mat, t.ex. engelsk frukost, men också till kött, grönsaker, toast/rostbröd. Det passar även som grönsakstillbehör på en buffé, som röra till grillat eller som tapas.

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • 4 burkar kokta vita bönor á 400 g (eller halva mängden torkade bönor som blötläggs 8 timmar, kokas mjuka och sedan hälls av)
  • 1 sats tomatsås, grundrecept (se separat recept här)
  • 1 gul lök, hackad (valfritt, men rekommenderas)
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 krm svartpeppar
  • Variationsförslag:
    • Kryddorna kan bytas ut efter behag.
    • Ev. 2 krm spiskummin, mald
    • Ev. chili (välj sort och mängd efter önskad hetta)

Gör så här:

  1. Låt bönorna rinna av och skölj dem väl. Ställ åt sidan.
  2. Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt tomatpuré, lök och ev. chili och fräs en stund.
  3. Tillsätt vitlöksklyftorna samt lagerbladen. Fräs i ca 1 min på medelvärme.
  4. Tillsätt övriga ingredienser (förutom bönorna) och låt sjuda upp till ca 1 timme.
  5. Lägg i bönorna, koka upp och smaka av med salt och peppar.
  6. Låt koka ihop under 2-3 minuter, späd med lite vatten om det blir för tjockt.