Vinägrett

Vinägrett görs genom att blanda en olja med en mild syra som vinäger eller citronsaft. Blandningen kan förstärkas med salt, örter och/eller kryddor. Den används oftast som salladsdressing, men kan även användas som marinad (lämplig för kyckling).

Ingredienser (1 dl):

  • 1 dl olja (oliv-, raps-, majs-, druv­kärne- eller solrosolja)
    • 1/3 av oljan kan bytas ut mot vatten.
  • 2 msk vinäger (rödvins-, vitvins- balsam-, äppelcider-, sherry- eller hallonvinäger)
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • Valfritt:
    • ½ tsk dijonsenap (eller 1 krm senapspulver)
    • ½ vitlöksklyfta, pressad eller fint riven
    • ½ msk örtkryddor, finhackade (t.ex. basilika, dragon)
    • Citronjuice (smaka av med)

Gör så här:

  1. Hacka eventuella färska örter mycket fint, eller smula dem med fingrarna och pressa vitlök om detta önskas.
  2. Om senap ingår, blanda den först med kryddor och vinäger.
  3. Skaka samman olja, vinäger och kryddor i en flaska eller i en burk med lock.