Varma mackor (i stekpanna, ugn eller smörgåsgrill)

Varma mackor är goda som snacks, förrätt eller mellanmål. De kan göras så enkla eller avancerade som man önskar och ingredienserna kan vara enkla eller mer välarbetade/påkostade (se förslag nedan). De kan tillagas med olika metoder men oavsett vilken som väljs är smakerna snarlika. Grillmackor som har förslutna kanter kan man ta med som matsäck, men generellt sett serveras såklart mackorna med fördel varma!

Vanligen används vitt bröd men också mörkare bröd kan användas och det behöver inte vara färskt. Oftast är brödet kvadratiskt (”formfranska”) men det är inte heller nödvändigt såvida man inte använder brödrost eller smörgåsgrill som brödet såklart måste passa i. Istället för smör kan andra bredbara pålägg användas. Man kan också göra en krämig fyllning med t.ex. färskost/yoghurt/majonnäs som blandas (gärna med mixer) med valfria ingredienser och smaksättare. Det är viktigt att det finns sälta på mackorna, dvs. salta om inte ingredienserna är salta i sig. Som vanligt är förstås peppar också ett alternativ. Det är praktiskt att använda någon kryddmix såsom italienska kryddor eller grillkrydda. Högre klass blir det med färska/frysta örter, t.ex. persilja.

Förslag på fyllning (grundvarianter):

  • Macka med lök och tomat
    • Smör
    • Lök (förslagsvis skuren i ringar)
    • Tomatskiva/ketchup
    • Ost
  • Macka med ost och skinka/korv/kyckling/kalkon
    • Smör
    • Skivor/små bitar av skinka/korv/kyckling/kalkon
    • (Ketchup)
    • Ost
  • Köttfärsmacka
    • Smör
    • Brynt köttfärs (inte för rinnig)
    • Smaksättning: kan vara tacokryddad färs, eller mer neutral färs som då kan kompletteras med t.ex. tomat och italienska kryddor.
    • Lök
    • Ost
  • Svampmacka
    • Smör
    • Svamp (dela svampen i lagom stora bitar, förväll, tillsätt lite smör/olja, salta och peppra)
    • Lök (förslagsvis hackad)
    • Ost
  • Krämig fyllning – grundrecept (ersätter smör och bör kompletteras med andra, fastare ingredienser)
    • Blanda ihop (gärna mixa) ingredienserna:
      • Färskost/yoghurt/majonnäs
      • Riven ost
      • Salt och peppar
      • (Citron; skal eller saft)
      • Gärna också någon ingrediens med umamismak, t.ex. svamp
  • Varm tonfiskmacka (”tuna melt sandwich”) – med s.k. tuna melt (tonfiskröra) som enda ingrediens, eller med en del topping ovanpå, t.ex. tomat.
    • Ingredienser (4 portioner):
      • 1 liten röd paprika
      • 10 cm purjolök
      • 1 selleristjälk
      • 1 burk avrunnen tonfisk i vatten (à 185 g)
      • 1 dl majonnäs
      • 1 dl finriven parmesan
      • 1-2 krm tabasco
      • ½ tsk salt
      • 1 krm svartpeppar
    • Gör så här:
      • Skölj, ansa och finhacka grönsakerna.
      • Häll av spadet från tonfisken och se till att den är benfri.
      • Blanda grönsaker, tonfisk, majonnäs och parmesan. Krydda med tabasco, salt och peppar.
      • Fördela tonfiskröran på bröden.

Gör så här:

  1. I stekpanna/brödrost (”toast”):
    1. Stek brödet lätt på båda sidorna för att få en vacker karamellisering utan att brödskivorna blir brända. Fett kan användas, men tänk på att ju mer du använder desto mjukare blir brödskivorna och de flesta föredrar att brödet ska vara frasigt.
      1. Alternativt kan brödskivorna helt enkelt rostas i brödrost.
    2. Lägg de stekta/rostade brödskivorna åt sidan medan fyllningen görs klar.
    3. Montera mackan, dvs. lägg fyllningen på brödskivorna. Det går lika bra att använda endast en brödskiva som att göra en dubbelmacka.
    4. Det rekommenderas att ost läggs ovanpå fyllningen för att hålla den på plats. Osten bör vara fint riven och läggas på varm fyllning så att den smälter.
  2. I stekpanna (”grilled sandwich”, t.ex. ”grilled cheese [sandwich]”):
    1. Bred smör på de två brödskivorna, åtminstone på utsidorna.
    2. Lägg på fyllningen på ena brödskivan och lägg den andra ovanpå fyllningen.
    3. Stek smörgåsen på ena sidan, vänd när den har fin färg och stek klart även på andra sidan.
  3. I ugn:
    1. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
    2. Bred smör (eller annat bredbart smörgåspålägg/fetthaltig fyllning) på brödskivorna.
    3. Grädda i 225°C vanlig ugn i 10 min. Mackorna är klara när osten har blivit brynt utan att brödkanterna har blivit brända.
  4. I smörgåsgrill (”grillmacka”):
    1. Tänk likadant som när du gör varma mackor i ugn, men lägg över en (gärna också smörad) skiva bröd ovanpå fyllningen innan dubbelmackan grillas.
    2. Tänk på att inte ha för mycket fyllning, särskilt inte nära kanterna, då detta i så fall tenderar att läcka ut. Det som läcker ut måste städas upp och dessutom ser mackan inte lika snygg ut.