Upp-och-ner-kaka

I princip börjar man med att lägga det översta på kakan i formen, och sen fyller man på lager för lager och slutar med en sorts sockerkaksmet. Kan göras i stor form och skäras i bitar, eller i små portionsformar. Kan varieras med andra frukter istället för ananas, i första hand frukt som lagts in i sockerlag men även färsk frukt går bra. Serveras gärna med vispad grädde.

Ingredienser:

  • Smet:
    • 200 g smör
    • 200 g strösocker (2 ½ dl)
    • 200 g vetemjöl (3-3 ½ dl)
    • 200 g ägg (4 st)
    • 1 ½ tsk bakpulver
    • Ev. ananasspad
  • Kryddning (kan uteslutas):
    • ½ tsk muskot, riven
    • ½ tsk malen kanel
    • ½ tsk salt
  • Topp:
    • 1,5 dl socker (till smältning)
    • Ananasskivor (spara spadet)

Gör så här:

  1. Klipp till ett bakplåtspapper så att det täcker botten på formen. Smöra botten och kanterna och lägg sedan pappret ovan på den smorda botten. Smöra även ovanpå pappret.
  2. Smält sockret i en stekpanna och häll ut det i formen. Vicka så att sockret täcker hela botten. Var inte för långsam för då stelnar sockret för tidigt.
  3. Lägg ut ananasskivorna på botten på ett prydligt sätt.
  4. Rör ihop smeten. Blanda först smör och strösocker. Tillsätt sedan ägg och blanda. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddorna för sig och tillsätt mjölblandningen lite åt gången under omrörning. Tillsätt lite ananasspad om smeten blir för torr.
  5. Bred ut smeten i formen. Det är inte så noga, den kommer att flyta ut och jämna till sig under gräddningen.
  6. Grädda i ugnen ca 20-30 minuter. Testa med en provsticka om kakan är klar.
  7. Låt svalna och kör en kniv runt kanterna, sätt ett fat ovanpå och vänd kakan upp-och-ner så att frukten är på toppen.