Ugnsgratinerad fisk i sås (och klassisk fiskgratäng)

Grundrecept – fisk i sås

Lättlagat och gott recept som också passar bra till matlådor. Kan varieras smakmässigt och med rätt smak och tillbehör kan det passa bra till en festmiddag. Serveras förslagsvis med potatis eller ris. Mellan laxfiléerna kan man också placera broccolibuketter, gärna täckta med sås (gör lite extra).

Ingredienser (4 portioner):

  • 4×125 g laxfilé (eller motsvarande mängd av annan fiskfilé)
  • Sås
    • Grund:
      • 2 dl crème fraiche
      • 1 tsk salt
      • 1 krm malen vitpeppar
      • Skal och saft av 1/2 citron
    • Fler ingredienser beroende på vald smaksättning.
  • Ev. riven ost

Gör så här:

  1. Köp en färdig sås för syftet eller gör en egen så här:
    1. Blanda crème fraiche med salt, peppar, citronskal och -juice + din valda smaksättning, förslagsvis:
      • Smakversion 1
        • 1 msk dijonsenap
        • 1 msk hackad gräslök
        • 1 tsk salvia
      • Smakversion 2
        • 2 tsk dragon
      • Smakversion 3
        • 3 msk sweet chilisås
        • 1 msk finriven färsk ingefära
      • Smakversion 4
        • 2 msk hackad dill (helst färsk men fryst går bra)
  2. Placera tinade eller frysta laxfiléer i en ugnsfast form. Salta lätt.
  3. Bred såsen över laxbitarna.
  4. Om du vill så kan du strö riven ost ovanpå såsen.
  5. Stek laxfiléerna i ugn.
    1. Om tinade filéer: 20-25 minuter vid 175 °C.
    2. Om frysta filéer: förläng tillagningstiden ca 5-10 minuter.

Fiskgratäng (klassisk)

En klassisk, lyxig fiskgratäng med mos runt. Oftast används torsk.

Principer:

  1. Använd färsk eller tinad fisk (ca 800 g) som skärs i ca 2 cm stora bitar. Om inte bitarna skärs i små bitar kan stektider behöva justeras.
  2. Lägg fiskbitarna i en stor, smord ugnssäker form. Krydda med salt (1 tsk) och vitpeppar (2 krm).
  3. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i 200°C i 15 minuter. Sätt in en plåt ovanför eller täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
  4. Laga varm dillsås (se separat recept). Alternativt kan vitvinssås användas, men då är det viktigt att man gratinerar med riven ost.
  5. Töm ut fiskbitarna och fiskfonden ur formen och spara.
  6. Sätt ugnen på 180-190 grader, över- och undervärme.
  7. Spritsa potatismos eller pommes duchesse (lagad på ca 800-1000 g mjölig potatis) längs kanterna i formen.
  8. Fördela fisken i mitten av formen tillsammans med fiskfonden. Fördela ev. också skalade räkor (150 g) bland fisken före eller efter att såsen har hällts över.
  9. Häll dillsåsen över fisken i mitten av formen.
  10. Gräddas i ugn i ca 25 minuter tills gratängen fått lite färg i mitten.
  11. Garnera gärna med färsk dill.