Toscakaka – sockerkaka med toscatäcke (grundrecept, flera varianter)

Saftig sockerkaka toppad med knäckigt toscatäcke. Kan varieras på olika sätt med t.ex. fruktfyllning. Det går också att göra en småkaksvariant, toscarutor på sockerkaksbotten (se recept längst ner).

Grundrecept

Ingredienser (8-10 bitar):

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl grädde
  • Toscasmet (se nedan; separat recept med förslag på variation finns här)
    • 100 g smör
    • 1 dl strösocker
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 msk mjölk
    • 50-100 g mandelspån, flagad mandel eller grovt hackad skalad mandel

Gör så här:

  1. Smörj och bröa (och/eller klä med bakplåtspapper) en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, smöret och grädden till äggpöset medan vispen går på låg hastighet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175C ca 20-25 min.
  8. Förbered under tiden glasyren genom att blanda smör, socker, vetemjöl, mjölk och mandelspån i en kastrull.
  9. Värm massan under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.
  10. Ta ut kakan och bred glasyren på toppen. Sätt ugnen på 200C men vänta inte tills temperaturen är nådd innan kakan ställs in igen.
  11. Flytta upp kakan till mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills täcket har fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna. Lossa därefter kakan från formen.

Toscakaka med päron

Citronen ger fin syra åt kakan och motverkar att päronen blir missfärgade.

Ingredienser (utöver grundreceptet):

  • 2 päron
  • ½ citron

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i ca 2 x 2 cm stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda päronbitarna med citronsaften.
  4. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare. Tillsätt citronskal, smör och grädde. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med päronbitarna.
  5. Fortsätt följ grundreceptet från steg 6 (Häll smeten i formen).

Toscakaka med äpple

Kaksmeten smaksätts med kardemumma och kanel samt små, små bitar av äpplen.

Ingredienser (utöver grundreceptet):

  • 2 äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk hela kardemummakärnor

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Skär äpplena i små tärningar och blanda med kanelen.
  4. Mortla kardemumman.
  5. Vispa ägg och socker pösigt, först försiktigt och sedan lite snabbare. Blanda kardemumma, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen, smöret och grädden i äggsmeten. Vänd ner äppeltärningarna.
  6. Fortsätt följ grundreceptet från steg 6 (Häll smeten i formen).

Toscarutor på sockerkaksbotten

Kan ätas som småkakor eller serveras liksom toscakaka med vispad grädde och bär. Kan enkelt göras i större sats och serveras till många fler.

Ingredienser (12 små rutor):

  • Samma som grundreceptet ovan.

Gör så här (skillnader mot grundreceptet):

  1. Häll kaksmeten i en bakpappersklädd och/eller smörad och bröad rektangulär form, ca 18×13 cm.
  2. Bred på toscasmeten efter första gräddningen precis som i grundreceptet. Använd samma ugnstemperatur och gräddningstider.
  3. Skär i rutor efter gräddningen.