Smörbräserad vitkål

Vitkål bräserad i rikligt med smör är ett gott tillbehör till bl.a. kött. Det gör inget om man råkar göra för mycket – då kan kålen användas till att laga kålpudding!

Ingredienser (8 portioner):

  • ½ vitkål (1 kg)
  • 50 g smör (osaltat), ev. mer smör
  • Ca ½ tsk svartpeppar
  • Salt
  • Valfritt (smakrik och het variant inspirerad av köket i Amerikanska Södern):
    • 4 vitlöksklyftor
    • ½-1 hackad gul lök
    • 1 tsk chiliflingor
    • 1 msk kycklingfond och 2 dl vatten (vänta i så fall med saltet då fonden ju är salt i sig)

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen fint och hacka ned den till kortare strimlor.
  2. Smält smöret i en stor kastrull på medelhög värme.
  3. Om du använder vitlök och/eller lök: fräs dem i smöret i några minuter.
  4. Tillsätt kålen och rör om. Kålen kommer att minska mycket i volym under tillagningen.
  5. Tillsätt salt, kryddor, fond och vatten samt ev. mer smör efter behag. Rör om och låt bräseras tills kålen är halvmjuk, ca 20 minuter. Kålen ska inte vara helt mjuk, utan lite knaprighet ska finnas kvar. Rör om då och då så att kålen blir mer jämnt tillagad och så att smöret och smakerna fördelas jämnt.
  6. Klart för servering. Kvarstående vätska i stekpannan kommer att absorberas av vitkålen om den får stå en stund.