Stekt potatis – förkokt potatis som steks med ströbröd

Gott tillbehör till både kött, kyckling och fisk.

Ingredienser (4 portioner):

  • 0,8-1 kg fast potatis
  • Smör
  • ½ dl ströbröd
  • Salt
  • Några kvistar persilja, hackad (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen.
    • Använd potatis som har förvarats något dygn i kylskåp, eller var noga med att inte koka potatisen helt igenom. Om man gör det kan den bli för lös och smula sönder när man steker den.
    • För bästa resultat (inte obligatoriskt), lägg potatisen i en sil och skaka för att ”ruffa till” ytan.
  2. Låt potatisen svalna och skär den sedan i ca 1 cm tjocka skivor.
  3. Stek potatisen i smör. All potatis (till 4 portioner) kan stekas samtidigt i en vanlig stor stekpanna. Tillsätt mer smör under stekningen vid behov.
  4. När potatisen är brynt runtom och nästan färdig, tillsätt ströbröd och rör om. Låt steka lite till.
  5. Smaka på potatisen och tillsätt salt (och peppar) efter smak.
  6. Lägg upp potatisen och garnera med persiljan.