Smulpajer (grunder och varianter)

En smulpaj har inget pajskal, utan fyllningen läggs i en smord pajform. Smör, mjöl och socker rörs ihop till en smulig massa som man strör över fyllningen till dess att den är väl täckt. Smuldeg kan även innehålla havregryn. Smulpaj serveras ofta varm/ljummen med antingen glass, vispad grädde eller vaniljsås.

Varianterna med olika fyllningar nedan utgår från att 1 sats av smuldegen bakas. Du behöver alltså justera mängderna om du gör mer än 1 sats av pajdegen.

Grundrecept

Ingredienser (1 paj, ca 6 portioner):

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn eller ströbröd
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt

Gör så här (gäller för de flesta smulpajer, läs receptet innan för att se om annat gäller):

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Knåda ihop smör, vetemjöl, havregryn, socker och salt till en smulig massa.
  3. Fördela smuldegen över fyllningen och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 min.
Färdiggräddad äppelpaj med ströbröd i degen.

Äppelfyllning (äppelpaj)

Ingredienser:

  • 5 st äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk strösocker eller farinsocker (rekommenderas)

Gör så här:

  1. Skala och kärna ur äpplena.
  2. Skär sedan i smala klyftor och fördela i en smord ugnsfast form.
  3. Strö över kanel och socker, och rör om.
Äppelpaj med vaniljgrädde.

Rabarberfyllning (rabarberpaj)

Ingredienser:

  • 500 g rabarber
  • ½ msk potatismjöl
  • 1 tsk kanel
  • 4 msk strösocker

Gör så här:

  1. Skär rabarberna i skivor.
  2. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form.

Bärfyllning (t.ex. blåbärspaj)

Pajen kan varieras med smaksättning av blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.

Ingredienser:

  • 1/2 liter färska eller frysta bär t.ex. blåbär, hallon, krusbär eller jordgubbar
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk potatismjöl till färska bär (1 msk till fryst bär)
  • 1/2 dl mandelspån

Gör så här:

  1. Ta undan ca 1 ½ dl av degen och spara till topping.
  2. Tillsätt 1 msk vatten till degen och arbeta ihop den snabbt.
  3. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel.
  4. Låt degen stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.
  6. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Lägg dem i pajskalet.
  7. Blanda den sparade degen med mandelspån och strö över bären.
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.