Pytt i panna (grundrecept)

Pytt i panna (pyttipanna) blir så vardagligt och tråkigt eller lyxigt och gott som man gör det till. En vällagad pytt i panna är mycket god! Pytt i panna är en perfekt rätt för att ta tillvara rester av kött, gärna olika sorter och helst med åtminstone något av dessa bör vara fläskkött. Julskinka och falukorv är utmärkta ingredienser som kan utgöra delar av köttet, men alltså helst blandas med annat kött. Enda nackdelen med rätten är att det tar en stund att tärna potatisen och köttet, samt att steka potatisen mjuk.

Grundrecept

Om receptet halveras kan det gott räcka till 3 vuxenportioner (om inte alla är jättehungriga, tränat eller arbetat tungt innan). Då kan allt också stekas i en enda stekpanna utan att behöva steka i omgångar.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1200 g potatis (helst stora potäter, då går det snabbare att tärna dem)
  • 3 stora gula lökar
  • 600 g stekt kött eller korv (man kan förstås blanda, t.ex. med en del kryddkorv för att få mer hetta i rätten)
  • 3 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. en skvätt worcestershiresås

Gör så här:

  1. Skala och skär potatisen i ca 1×1 cm stora tärningar. Lägg dem i en bunke.
    • Stor potatis rekommenderas eftersom det då går snabbare att tärna.
  2. Skölj potatisen i rinnande kallt vatten ca 5 minuter, rör om då och då så att stärkelsen sköljs bort. Häll potatisen i ett durkslag och låt den rinna av ordentligt.
  3. Skala och hacka löken. Skär köttet/korven i ca 1×1 cm stora tärningar.
    • Om du använder het eller smakrik korv, tärna den i mindre bitar så att den inte helt dominerar smaken i vissa tuggor.
    • Med ovanstående undantag bör köttet och potatisen tärnas ungefär lika stora.
  4. Stek potatisen i omgångar i smör tills den är mjuk och har fin färg. Smaksätt med salt och peppar.
    • Det tar lång tid för potatisen att bli mjuk i pannan. Börja därför steka potatisen så tidigt som möjligt, gärna medan resten av ingredienserna förbereds.
    • Sätt lock på stekpannan så blir potatisen snabbare mjukkokt, men glöm inte att också röra om ibland.
  5. Stek löken och köttet/korven i några minuter så de bryns.
  6. Blanda alla ingredienser i stekpannan och låt dem stekas ytterligare några minuter.
  7. Smaka av med gärna någon skvätt worcestershiresås, ev. HP-sås, samt förstås salt och peppar. Garnera gärna med hackad, färsk persilja.
  8. Servera med stekt ägg samt ev. syrliga tillbehör som inlagda rödbetor eller inlagd gurka.