Ost- och skinksås

Den här såsen är matig och passar bra att kombinera med pasta eller kokt potatis. Ta en ost med stark smak för bästa resultat. Vi har använt cheddar och sedan tillsatt lite grana padano då vi smakat av.

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g rökt skinka (kassler går bra)
  • Ev. champinjoner (kan ersätta en liten del av skinkan)
  • Ev. 1/2 gul lök (valfritt)
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl ost (riven eller i små bitar)
  • Salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Om lök och/eller svamp används:
    • Skala och hackan löken och stek den på låg värme tills den blir mjuk och genomskinlig. Stek den i samma kastrull som såsen och låt den ligga kvar när bottenredningen görs, eller stek den i stekpanna och ställ åt sidan.
  2. Skiva svampen och förväll den i torr stekpanna. Ställ åt sidan.
  3. Strimla skinkan fint.
  4. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet med en visp. Det är viktigt att såsen hela tiden rörs om i botten så att den inte ska brännas.
  5. Tillsätt ev. lök. Späd med mjölken och låt koka upp under vispning.
  6. Sjud såsen tills den tjocknat och rör då ner osten. Sjud minst 5 minuter för att vara säker på att få bort all smak av mjölet.
  7. När osten har smultit ihop med såsen tillsätts skinka och ev. svamp så att den värms i såsen.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt mer riven ost vid behov.