Långkål – halländsk grönkål

Klassisk julmat som passar till skinka och korv.

Ingredienser (10 bufféportioner):

  • 500 g grönkål
    • Använder du djupfryst grönkål, tina grönkålen och pressa ut vattnet innan du kokar den.
  • 7 dl skinkspad eller fläskbuljong
  • 2 msk smör
  • 1½ dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här:

  1. Repa kålen och hacka den. Koka kålen mjuk i skinkspad i ca 10 minuter. Låt den rinna av i en sil.
  2. Smält smöret i en gryta och lägg i kålen. Fräs den under omrörning några minuter utan att bryna den.
  3. Tillsätt vispgrädden och låt det puttra en liten stund. Låt grädden koka in, fyll på med mera grädde och upprepa tills du fått rätt smak och konsistens. Krydda med salt och peppar.