Köttfärslimpa

Lättlagad vardagsmat som smakar lyxigt. En tillyxad variant kan också serveras som bjudmat. Serveras med kokt potatis, gräddsås och gelé.

Köttfärslimpa (med varianter)

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 500 g blandfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Ev. örter, t.ex. ½-1 msk färsk eller ½-1 tsk torkad oregano, timjan, mejram, rosmarin eller salvia.
  • Fylld köttfärslimpa:
    • Fyll limpan med t.ex. ost, örtkryddor, grillad paprika, soltorkade tomater.
  • Baconlindad köttfärslimpa:
    • 1-2 paket bacon à 140 g

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka potatisen.
  3. Blanda ströbröd, mjölk, ägg, senap, salt och peppar (och ev. timjan). Låt svälla 10 minuter.
  4. Blanda färsen med ströbrödsblandningen.
  5. Forma färsen till en limpa i en ugnssäker form.
    1. Fylld köttfärslimpa: Platta ut köttfärsen till en avlång platta på smörpapper/bakplåtspapper och lägg på fyllningen. Rulla ihop till en köttfärslimpa från långsidan.
    2. Baconlindad köttfärslimpa: Vira baconskivor runt den. Har du för lite bacon för att vira runt limpan kan skivorna skäras på halva längden och istället läggas som ett täcke över limpan.
  6. Sätt in formen mitt i ugnen tills limpans innertemperatur är 68-72°C, ca 40 minuter.
Mozzarellafylld och baconlindad köttfärslimpa med färsk rosmarin och timjan.