Kolasnittar, ingefärssnittar och saffranssnittar

De godaste kolasnittarna (sirapskakor, kolakakor) är sega. Med några extra ingredienser får man ingefärssnittar med ”vuxnare” smaker, eller saffranssnittar som passar till jul.

Kolasnittar

Ingredienser (ca 30 st kakor):

  • 175 gram rumstempererat smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl socker
  • 4 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda smör, sirap och socker i en skål.
  3. Blanda ner bakpulver och mjöl. Knåda ihop till en deg.
  4. Dela degen i 3 delar och rulla ut till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Tänk på att de riskerar att bli torra och spröda med längre gräddning.
  6. Ta ut och skär längderna direkt i sneda kakor på plåten. Låt svalna.

Ingefärssnittar

Bakas som kolasnittar men med några få skillnader.

Ingredienser (utöver grundreceptet för kolakakor):

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4-5 tsk mald ingefära
  • Hackad mandel

Gör så här (tillägg till grundreceptet för kolakakor)

  1. Hacka mandlarna i mindre bitar.
  2. Vaniljsocker och ingefära blandas tillsammans med smör, sirap och socker.
  3. Strö hackad mandel över de utplattade längderna. Tryck till lite lätt så bitarna fastnar i degen.

Saffranssnittar

Bakas som kolasnittar men med några få skillnader.

Ingredienser (utöver grundreceptet för kolakakor):

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 gram saffran
  • (Pärlsocker – valfritt)

Gör så här (tillägg till grundreceptet för kolakakor)

  1. Vaniljsocker och saffran blandas tillsammans med smör, sirap och socker.
  2. Strö ev. pärlsocker över de utplattade längderna. Tryck till lite lätt så bitarna fastnar i degen.