Klyftpotatis

Ingredienser:

  • Potatis
  • Salt
  • Basilika och/eller andra kryddor
  • Smör eller olja till form

Tillagning:

  1. Smörj en långpanna (eller stor ugnsform om du gör få portioner) med smör/olja.
  2. Skala eller borsta av potatisen. Sköljd och ganska ren potatis kan man nöja sig att ta bort fula delar från med en kniv.
  3. Skär potatisen i klyftor.
  4. Valfritt (rekommenderas): Koka den skurna potatisen i 3-4 minuter. Torka av potatisen noga.
    • Det här steget tar bort mycket av stärkelsen från potatisen så att den inte lika lätt bränner fast i plåten.
  5. Lägg potatisklyftorna i långpannan/formen och salta.
  6. Grädda näst högst upp i ugnen 225°C i 30 minuter (25 minuter om de har förkokts), gärna med grillfunktion de sista 10 minuterna.

Tips:

  • Tillsätt ev. kryddor mot slutet (riskerar annars att bli brända).
  • Det är bra om man någon gång tar ut formen och rör runt i plåten så att man vänder på potatisklyftorna.
  • Ett alternativ är att vända potatisklyftorna i olja med färska örtkryddor innan de läggs på plåten. Oljan skyddar örterna från att bli brända.