Kålgryta med linser eller nötfärs

För denna gryta krävs en stor kastrull som rymmer minst 8-9 liter. Den är mycket billig att laga och det går snabbt att laga den till många.

Ingredienser (16 portioner):

  • 2 stora gula lökar, grovhackade
  • 200 g tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 liter kalvbuljong (hönsbuljong går också bra)
  • 2 liter vatten
  • 420 g hela skalade tomater (alternativt krossade eller passerade)
  • 1350 g vitkål, skuren i ca 3×3 cm stora bitar
  • 450 g linser, sköljda och avhällda (eller nötfärs – men då blir rätten också dyrare)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver
  • Ev. chilisås, chilipulver eller liknande efter behag

Gör så här:

  1. Fräs löken i fett.
  2. Tillsätt tomatpurén och bryn några minuter till.
  3. Tillsätt vitlöken och bryn några minuter till.
  4. Tillsätt 1 liter buljong, 1 liter vatten och tomat. Krydda lätt med salt, svartpeppar och paprikapulver. Rör om.
  5. Koka upp och tillsätt sedan vitkålen. Rör om och låt koka ner minst 10 minuter (vitkålen minskar i storlek).
  6. Tillsätt sedan 1 liter vatten samt 450 g linser (eller nötfärs). Rör om.
  7. Koka upp och låt allt koka under lock ca 15 min.
  8. Rör om allt igen och kontrollera linsernas konsistens (behöver inte vara helt klara).
  9. Tillsätt knappt 1 liter färdigkokt ris och koka allt ytterligare 10 min.
  10. Tillsätt extra vatten vid behov om grytan blir för tjock.
  11. Medan grytan fortfarande sjuder, smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Om en hetare gryta önskas, tillsätt chilisås, chilipulver eller liknande.
  12. Servera.