Hemlagad kebab med egen kebabkrydda

Här finns recept på egen kebabkrydda och eget kebabkött. Använd kebaben till t.ex. kebabrulle eller kebabpizza.

Kebabkrydda

Hemgjord kebabkryddmix. Blanda ingredienserna och förvara torrt i tät burk. Kan användas till kebabkött men också gott som krydda på annat kött.

Ingredienser (1 sats; till 1 kg köttfärs):

  • 1 msk kummin (mald)
  • 1 msk vitlökspulver
  • 3 msk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk oregano
  • 3 tsk timjan
  • 1 krm kanel

Kebabkött

Ingredienser (8 portioner):

  • 1 kg köttfärs (finmalen, valfritt kött men hälften av nöt- resp. lammfärs brukar rekommenderas)
  • 2 msk lökpulver
  • Kebabkrydda
  • 1 msk salt
  • 2 msk vetemjöl

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser och knåda köttet tills allt blir ordentligt blandat.
  2. Forma köttet till en avlång rulle och linda in den i dubbla lager plastfolie.
  3. Fortsätt forma och kläm på rullen med drag ut mot ändarna för att få bort luft och gör rullen jämnare.
  4. Sätt ugnen på 100°C.
  5. Lägg den inplastade rullen på dubbla lager aluminiumfolie. Ta bort plasten och rulla sen ihop aluminiumfolien kring rullen. Klipp ev. in folieändarna lite. det ska vara öppet i ändarna så att köttsaften kan rinna ut.
  6. Lägg rullen med folie i en passande ugnsform, t.ex. en försedd med galler så att köttet inte badar i vätskorna som lämnar köttet.
  7. Baka mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 min.
  8. Öppna folien lite för att släppa ut ånga och låt den svalna lite. Ställ sedan köttet i kylskåp i minst 2 timmar eller över natten.
  9. Skär köttet i tunna skivor med vass kökskniv, osthyvel eller mandolin.
  10. Kebabköttet är därmed klart och kebabskavet kan frysas in till senare tillfälle om så önskas. När det ska ätas tas det fram och steks några minuter. Det går bra att steka det direkt från frysen.

Kebabrulle och kebab i bröd

Kebabköttet och tillbehören läggs i t.ex. libanesiskt tunnbröd och rullas, eller i pitabröd.

Tillbehör:

  • Tomat, skivad och kvarterad
  • Gurka, skivad och halverad
  • Isbergssallad, strimlad
  • Feferoni, hela utan kvist
  • Rödlök, skivad och separerad
  • Persilja, hackad
  • Kebabsås (vitlökssås, vit kebabsås eller röd kebabsås)