Hel laxsida i ugn

Festlig middagsmat. Smaksättningen kan varieras oändligt efter tycke och smak. Serveras förslagsvis med kokt potatis och romsås.

Ingredienser (räkna med 200 g per portion):

  • 1 laxsida
  • Klassisk smaksättning:
    • 1-2 citroner
    • 1 rödlök, finhackad
    • Färsk dill
    • Salt och peppar
  • Kryddig, enklare smaksättning:
    • Vitlökspulver
    • Spiskummin
    • Salt och peppar
    • (Ev. citron till servering)
  • Ev. ca 100 g smör

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 200C.
  2. Lägg laxsidan med skinnet nedåt. Salta väl och peppra hela biten.
  3. Smaksättning, förslagsvis:
    • Klassisk smaksättning:
      • Skiva citron och lägg på laxen tillsammans med rödlök och dill.
    • Kryddig, enklare smaksättning:
      • Krydda generöst med vitlökspulver och spiskummin på biten.
  4. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över hela fisken.
  5. Baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills den (nästan) når 56C vid den tjockaste delen. Ta ut den några grader innan så når den sluttemperaturen om den får ligga kvar på plåten i några minuter.
  6. För gärna över laxen till ett stort avlångt fat för servering. Garnera gärna med dillkvistar.